-->

Trudie van Haaster - Textile & Art

2022 - Van de innerlijke en uiterlijke dingen.

VAN DE INNERLIJKE EN UITERLIJKE DINGEN 
Vier kunstenaars, Anna Kruzdlo -Joke van Winden - Pascale Guillou en Trudie van Haaster , die elkaar ontmoet hebben tijdens de Masterclasses van Isabel Ferrand en Anna Kruzdlo, brengen hun werk samen onder het thema : Van de innerlijke en uiterlijke dingen.

Anna Kruzdlo
Als kunstenaar is zij in een voortdurend dialoog met twee waarnemingsrichtingen: ten eerste de zintuiglijke of waarnaambare wereld van de vormen, kleuren en dingen, en ten tweede de wereld van haar persoonlijke belevingen, ervaringen en gevoelens van de indrukken van die zintuiglijke wereld. Daarnaast is een spirituele/filosofische gedachtegang voor haar belangrijk bij het ontstaan van haar werken.voor de diepgang is het bezig zijn met thema’s een hulpmiddel om langdurig op een onderzoekende manier te werken. De werken die ontstaan zijn overwegend lyrisch abstract.
Naast schilderen werkt zij ook met grafiek, textiel, papier, en boekbinden.

Trudie van Haaster 
Zij won dit jaar De Hans Nijhof Kunst prijs  in de regio Utrechtse Heuvelrug.
Ze heeft een fysieke theater achtergrond, (o.a. Grotowsky en Lecoq). 
Gaf fysieke theater training op de HKU, produceerde en maakte haar eigen kostuums voor haar theateracts, die ze verkocht in binnen en buitenland van 1995 tot 2012. Was eigenaar van het RecycleLab en organiseerde modeshow’s en exposities op het gebied van Textile art en Fashion.
Zij werkt sinds 2018 als autonoom beeldend kunstenaar met een voorliefde voor textiel. Op dit moment werkt zij met textiel in combinatie met andere materialen.

‘Ik werk graag met textiel maar ook klei, ritsen, ijzerdraad, brillen, oud ijzer. Ik kan geïnspireerd worden door verroeste spijkers, of als ik een modelbouwwinkel inloop door de schroefjes en moertjes. Ik haal materiaal uit elkaar, en gebruik de onderdelen  op een nieuwe manier waardoor verrassende vormen ontstaan.  Materiaal heeft voor mij zijn eigen taal.
Deze zoektocht boeit en inspireert me.’

Pascale Guillou.
Het werk van beeldend kunstenares Pascale Guillou is vooral intuïtief en intiem. Ze streeft ernaar de essentie van vormen en bewegingen te vangen, het liefst op groot doek. Ze creëert abstracte landschappen of minimalistische one-line tekeningen, waarbij emoties centraal staan.

Joke van Winden
Joke werkte na een studie orthopedagogiek als onderwijsadviseur. Naast haar werk heeft zij diverse cursussen, masterclasses gevolgd voornamelijk op schildergebied, maar uiteindelijk heeft zij gekozen voor papier als medium. Er ontstond een zoektocht naar papiersoorten, mogelijkheden en technieken.
Zij laat zich inspireren door de natuur. Het spel van licht, schaduw en kleur boeit haar en daagt haar uit om te ontdekken en te creëren.
Het werkproces is intensief en leidt tot werk in reliëf, veelal abstract, maar soms ook duidelijk herkenbaar.
Verandering van standpunt zorgt voor een andere beleving van het werk.

 

foto’s : Aad van Haaster